Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αναμνηστικός ΟΠΑΠ


Μεταφέρουμε το δημοσίευμα της Καθημερινής γιατί πέρασαν τα χρόνια, και πολλοί ξεχνάνε, άλλοι δεν γνωρίζουν.

Για ενημέρωση, όχι για κακό σκοπό.

Δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν απόψεις.

Αλλάζουν και παρ’ αλλάζουν, όπως θα διαβάσετε και στην τελευταία παράγραφο για τον κ. Λάλο.



ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΑΠ και ΙΝΤΡΑΛΟΤ στα δικαστήρια


Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων παραπέμπονται για να δικαστούν στις 12 Νοεμβρίου ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ κ. Σωκράτης Κόκκαλης και άλλα 29 στελέχη του ΟΠΑΠ και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (θυγατρική εταιρεία της ΙΝΤΡΑΚΟΜ), κατηγορούμενοι για απιστία και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς και για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις. Οι κατηγορίες αφορούν την ευνοϊκή, λόγω όρων, σύμβαση που υπεγράφη τον Μάρτιο του 1999 για την ανάθεση του «Προκαθορισμένου Στοιχήματος» από τον ΟΠΑΠ στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Χρήστος Σαλαλές, ο οποίος σήμερασήμερα είναι στέλεχος της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας του Ολυμπιακού.

Αμφισβητήσεις

Η ανάθεση του «Προκαθορισμένου Στοιχήματος», γνωστού και ως «Πάμε ΣτοίχημαΣτοίχημα», στην ΙΝΤΡΑΛΟΤ έγινε έπειτα από διαγωνισμό, η διαφάνεια του οποίου αμφισβητήθηκε από σειρά δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «στημένο» διαγωνισμό από τις προδιαγραφές του. Τον Ιούλιο του 1999 διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Γ. Ζορμπά. Η έρευνα διενεργήθηκε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Μ. Ρασιδάκη, ο οποίος έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο Αρχείο. Ωστόσο, ο κ. Ζορμπάς διαφώνησε και διέταξε τη διενέργεια συμπληρωματικής έρευνας, η οποία ανετέθη στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών κ. Ελένη Σωτηροπούλου. Η εισαγγελέας, αφού ολοκλήρωσε την έρευνα, έστειλε το πόρισμά της στην Εισαγγελία Εφετών, το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εταιρεία του κ. Κόκκαλη «ευνοήθηκε σκανδαλωδώς» από τον ΟΠΑΠ. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γ. Ζορμπάς παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων κατά 30 ατόμων, στελεχών, μελών των διοικητικών συμβουλίων του ΟΠΑΠ, της ΙΝΤΡΑΛΟΤ και της αρμόδιας επιτροπής του Οργανισμού που συνέταξε τις προδιαγραφές του «διαγωνισμού».

Ο κ. Ζορμπάς στο έγγραφο της παραγγελίας του έκανε λόγο για:

α) «Απεμπόληση σοβαροτάτων περιουσιακών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ και ανάθεση της εκμετάλλευσής τους σε τρίτητρίτη εταιρεία, την ΙΝΤΡΑΛΟΤ», τη μόνη ουσιαστικά μετέχουσα στο διαγωνισμό του ΟΠΑΠ και ευνοουμένη από τους όρους του διαγωνισμού.

β) «Βλαπτικό για τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ περιεχόμενο της σύμβασής του με την ΙΝΤΡΑΛΟΤ, τα οποία οι υπαίτιοι φέρονται εν γνώσει ζημιώσαντες, σκοπούντες την περιουσιακή ωφέλεια μιας και μόνης εταιρείας, δηλαδή εκείνης, η οποία πριν ακόμη προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμόςδιαγωνισμός, το αποτέλεσμα του οποίου είχε προκαθορίσει μετ' απολύτου βεβαιότητος, είχε τη δυνατότητα συγκεκριμένων υποδείξεων, παρατηρήσεων και διορθώσεων επί των προδιαγραφών».

Η παραγγελία του κ. Ζορμπά βασίζεται στο πόρισμα της κ. Σωτηροπούλου, η οποία έκρινε πως υπάρχουν ενδείξεις για τη διάπραξη των αδικημάτων και μάλιστα, όπως και ο κ. Ζορμπάς στο έγγραφο της παραγγελίας, ανέφερε ότι η διαγωνιστική διαδικασία του ΟΠΑΠ για το «Προκαθορισμένο ΣτοίχημαΣτοίχημα» «ακούμπησε» στο προεδρικό διάταγμα 250/1997, το οποίο εκδόθηκε καθ' υπέρβασιν εξουσιοδοτικής διατάξεως του Ν. 2433/1996 η οποία δεν παρείχε τη δυνατότητα της ανάθεσης, οργάνωσης και λειτουργίας του στοιχήματος σε τρίτους πέραν του ΟΠΑΠ.

Από την πλευρά του ΟΠΑΠ στο εδώλιο κατηγορούμενοι για πλημμεληματική απιστία και παράβαση καθήκοντος είναι οι: Χρήστος Σαλελές, Σωτήρης Αλημίσης, Θεόδωρος Χρονόπουλος, Μελέτιος Βουτσαράς, Βασίλης Καμπούρης, Αιμίλιος Ασπρίδης, Βασίλης Γούναρης, Λεωνίδας Γιασημακόπουλος, Ηλίας Διαμαντής, Παναγιώτης Κασκαμπάς, Κλεάνθης Χατζηνικόλας, Γεώργιος Αγραφιώτης, Νικόλαος Μουργής, Παύλος Μπεκιάρης, ο οποίος φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με ΙΝΤΡΑΛΟΤ πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμόςδιαγωνισμός, Απόστολος Βαγγελάτος, Μηνάς Κουκής, Ευάγγελος Μαγγανάς, Νικόλαος Παυλιάς, Ιωάννης Κωβαίος και Δημήτρης Κουσκουμβεκάκης. Από την πλευρά της ΙΝΤΡΑΛΟΤ, κατηγορούμενοι για ηθική αυτουργία είναι οι: Σωκράτης Κόκκαλης, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Γεώργιος Σαλονίκης, Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης, Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Δημήτρης Κλώνης, Πέτρος Κόκκαλης, Ανδρέας Παπούλιας, Μαρία Μακρή και Φοίβος Χατζής.

Ο περίφημος Σαλαλές πάει για δήμαρχος

Προσπάθεια επανάκαμψης στην πολιτική σκηνή, μέσω υποψηφιότητας για τον Δήμο Κερατσινίου επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Χρ. Σαλαλές, που είχε συνδέσει την παρουσία του στον Οργανισμό με την υπόθεση του Βιντεολόττο, του τυχερού παιχνιδιού του οποίου τη «νομιμοποίηση» σταμάτησε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης όταν πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαλαλές, που απομακρύνθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές από τον ΟΠΑΠ, είχε πέρυσι καταφέρει ένα ακόμη πλήγμα κατά του κύρους του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια περίοδο κατά την οποία δέσποζε η «διαπλοκολογία», ο κ. Σαλαλές υπέβαλε την παραίτησή του από μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εργαστεί στην «Θρύλος Α.Ε.», εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Σ. Κόκκαλη.

Πάντως, η διαφαινόμενη βούληση του κ. Σαλαλέ να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Κερατσινίου έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, οι οποίες έχουν μεταφερθεί και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, οι πρώην δήμαρχοι κ. Χάσκας και Σαράφογλου, καθώς και ο πρώην βουλευτής Β' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ κ. Λάλος, έχουν αποστείλει επιστολή με την οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Σαλαλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.